Äitini olisi halunnut ammattinäyttelijäksi, mutta kun hän oli nuori, tämä ei ollut mahdollista. Näyttelemisestä tuli kuitenkin hänelle rakas harrastus. Muistan, kuinka kävin aikoinaan katselemassa kesäteatterinäytelmiä, joissa hän oli mukana; Tukkijoella, Nummisuutarit, Charleyn täti. Lavalla oli ihmisiä, jotka työkseen korjasivat autoja, tekivät tilintarkastuksia, paikkasivat hampaita tai hoitivat kaupungin puistoja. Näytelmissä he pääsivät hetkeksi pois omasta arjestaan ja samaistumaan erilaisiin toisiin hahmoihin. Olin hämmästynyt siitä, miten hyvin kaikki sujui. Kun kysyin äidiltäni, miten he voivat näytellä niin hyvin, hän katsoi minua, ja sanoi: ”Pitää uskoa asiaan. Ilolla ja yhteistyöllä tässä mennään.”
Yksi asia, johon kirjallisuuden tekijät ovat uskoneet jo pitkään, on e-lainauskorvauksen toteutuminen. Ja nyt näyttää hyvältä. Hovioikeudenneuvos Kristiina Harenko luovutti opetus- ja kulttuuriministeriölle lokakuussa selvityksen e-lainauskorvauksen järjestämisestä Suomessa. Harengon selvityksessä tekemän ehdotuksen mukaisesti lainauskorvausta maksetaan opetus- ja kulttuuriministerin päätöksellä yleisten kirjastojen e-lainauksista jo vuonna 2023. Ensi vuonna maksettaviin e-lainauskorvauksiin on esitetty miljoonaa euroa, joka vastaa kevään kehysriihessä e-lainauskorvauksen toteuttamiseen varattua summaa. Eduskunta vahvistaa budjetin vielä ennen joulua.
E-lainauskorvaukseen liittyvää muutosta tekijänoikeuslakiin valmistellaan tiede- ja kulttuuriministerin linjauksen mukaisesti ensi vuoden aikana. Korkeakoulukirjastojen e-lainat ovat kuitenkin rajautumassa toistaiseksi kokonaan e-lainauskorvauksen ulkopuolelle. Sanasto on esittänyt, että myös ne e-lainat, joiden osalta lainan määritelmän täyttävät tilastot jo löytyvät, otetaan huomioon tekijänoikeuslain muutosta valmistellessa.
Sanaston puolesta haluamme kiittää tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosta, hovioikeudenneuvos Kristiina Harenkoa sekä opetus- ja kulttuuriminsteriötä asian edistämisestä kuluneen vuoden aikana. Kiitämme myös eduskunnan sivistysvaliokuntaa, sivistys- ja tiedejaostoa ja kaikkia niitä lukuisia kansanedustajia, jotka ovat kuulleet huolemme ja edistäneet lainauskorvuksia vuosien ajan. Omasta puolestani, sekä Sanaston hallituksen puolesta, haluan myös kiittää kaikkia kirjallisuuskummeja ja muita vaikuttamistyöhön osallistuneita, sekä tietysti Sanaston henkilökuntaa, joka on tehnyt loistavan työn – tänäkin vuonna.
Näillä sanoin haluan toivottaa tunnelmallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2023 kaikille. Yhdessä jatkamme eteenpäin.
Peter Sandström, Sanaston puheenjohtaja