Eräänä joulukuun aamuna kaaduin pihalla. Olin menossa postilaatikolle, enkä pimeydessä huomannut mihin astuin. Naapuri oli nähnyt tilanteen, ja tuli auttamaan minut ylös. Miten kävi, hän kysyi. Ei mitenkään, vastasin, mutta välillä on hankala kävellä tässä hämärässä. Niin, naapuri sanoi, mutta kohta mennään taas kohti valoa.
Niin, pikku hiljaa tämä hämärä vuodenaika alkaa taas väistyä, ja mennään kohti kevättä ja valoa. Yksi asia, joka on ollut syksyllä meille kirjallisuuden tekijöille vähän hämärän peitossa, on tekijänoikeuslain muutoksen valmistelu. Muutoksen tavoitteena on ollut tuoda e-kirjat ja e-äänikirjat lainauskorvauksen piiriin. Nyt muutoksen myötä korvauksen piiriin on tulossa myös äänikirjojen lukijat. Kirja-alan järjestöt ja lukuisat kirjallisuuden tekijät ovat vastustaneet tätä, esimerkiksi kirjallisuuden tekijöiden vetoomuksessa, joka lähetettiin kulttuuri- ja tiedeministeri Sari Multalalle marraskuussa. Vetoomuksen kirjoitti kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, ja sen allekirjoitti yli 200 kirjallisuuden tekijää.
Juridisesti äänikirjojen lukijoille muodostuu luettuihin äänikirjoihin lähioikeus. Tähän asti suomalainen lainauskorvausjärjestelmä on perustunut tekijänoikeuksiin, eivätkä lähioikeuksien haltijat ole olleet korvauksen piirissä. Sanasto kannattaa kaikkien luovalla alalla työskentelevien tulojen kehittämistä, mutta tekijänoikeuslakiin kirjattavan korvausoikeuden olisi oltava oikeudenmukainen ja pitävästi perusteltavissa.
Kirjallisuuden tekijöiden tulot koostuvat useista eri lähteistä, mutta kaiken pohjana ovat tekijänoikeudet. Kun lähioikeuden haltijat alkavat saada tekijänoikeuden haltijoille tarkoitettua korvausta, monet kirjallisuuden tekijät näkevät vaarana, että tekijänoikeus muuttuu yhä epäselvemmäksi.
Tulevaisuutta ajatellen voi todeta, että kirjallisuuden tekijöiden tehtävää ja merkitystä olisi kunnioitettava yhä enemmän, jotta kotimaisten kielten monimuotoisen kirjallisuuden laatua voidaan ylläpitää ja vielä nostaa. Tämä edistää lukutaitoa ja lukemista. Meidän on kuitenkin voitava luottaa tekijänoikeuksiin. Ne ovat kivijalka luovassa työskentelyssämme.
Sanaston puolesta haluamme kiittää kaikkia niitä päättäjiä, jotka ovat keskustelleet kanssamme ja kuulleet huolemme, sekä edistäneet lainauskorvauksia vuosien ajan. Omasta puolestani, sekä Sanaston hallituksen puolesta, haluan myös kiittää kaikkia kirjallisuuskummeja ja muita vaikuttamistyöhön osallistuneita, sekä tietysti Sanaston henkilökuntaa, joka on tehnyt loistavan työn – tänäkin vuonna.
Näillä sanoin haluan toivottaa tunnelmallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2024 kaikille. Yhdessä jatkamme eteenpäin.
Peter Sandström
Sanaston puheenjohtaja