
Kuluneen hallituskauden aikana kulttuurin ja luovan alan edustajat ovat kerta toisensa jälkeen saaneet kuulla huonoja uutisia. Kulttuurisektoria on osallistettu yhteisiin talkoisiin niin voimallisesti, että alalla ollaan huolissaan siitä, mitä on jäämässä jäljelle.
Eduskunnassa käytiin vain kuukausi ennen OKM:n yleisavustusten, ja niihin kohdistettujen leikkausten, julkistamista keskustelu kulttuuripoliittisesta selonteosta.
”Kulttuuri kuuluu kaikille”, sanoi selonteon esitellyt tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie. Kulttuuripoliittista selontekoa oli mukana valmistelemassa poikkeuksellisen laaja taide- ja kulttuurialan toimijakenttä. Kuulemistilaisuuksiin on osallistunut yli 1 000 henkeä ja asiantuntijalausuntoja on antanut 280 eri tahoa. Myös Sanasto on ollut mukana kulttuuripoliittisen selonteon valmistelussa. Ministeri Talvitien mukaan selonteko on paitsi laadittu yhdessä, se on tarkoitettu myös yhdessä toteutettavaksi.
Mutta kuinka monta toteuttajaa vuonna 2040 on enää jäljellä? Niin pitkälle kulttuuripoliittisen selonteon on tarkoitus yhteistä tietä viitoittaa. Kulttuurin rahoituksesta napsitaan sieltä täältä valtion budjetin mittakaavassa mitättömän pieniä summia, joilla voi kuitenkin olla suuria ja kauaskantoisia, järjestöjen kannalta jopa lopullisia, vaikutuksia.
OKM:n yleisavustusten leikkaamisen yhteydessä Sanaston neljästä jäsenjärjestöstä kaksi menetti tukensa kokonaan ja kahdelta leikattiin huomattavan iso osuus. Monelta muultakin vietiin paljon. OKM ei myöntänyt yleisavustusta ollenkaan 18 sellaiselle toimijalle, joille tukea on aiemmin myönnetty. Näiden toimijoiden joukossa on muun muassa esittäviä taiteita, elokuva- ja media-alan toimijoita sekä kirja-alan järjestöjä.
Eduskunnan helmikuisessa täysistunnossa kulttuurista puhuttiin kauniin sanoin yli puoluerajojen. Keskustelussa nousi esiin kielen merkitys ajattelun välineenä, taiteen merkitys hyvinvoinnille, kulttuurin merkitys alueiden elinvoimaisuudelle sekä taiteen itseisarvo ja merkityksellisyys.
”Kulttuuri ja taide tukevat hyvinvointia, työllisyyttä ja oppimista”, sanoi kansanedustaja Mikko Ollikainen RKP:n ryhmäpuheenvuorossa.
Ollikainen osuu puheenvuorossaan tärkeään naulan kantaan. Kulttuuri ja taide tukevat myös työllisyyttä ja taloutta. Saman huomion puheenvuoroissaan nostivat esiin kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Inka Hopsu (vihr.), Mika Poutala (kd.), Pia Hiltunen (sd.), Jessi Jokelainen (vas.), Jouni Ovaska (kesk.), Saara Hyrkkö (vihr.), Juha Hänninen (kok.), Timo Furuholm (vas.), Juha Viitala (sd.), Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) ja Saku Nikkanen (sd.).
Aiemmin kulttuuriin kohdistuneet leikkaukset ovat vaarantaneet muun muassa teattereiden ja museoiden toimintaa. Nyt vuorossa oli järjestösektori, jossa yleisavustuksia on leikattu jo aiempinakin vuosina. Esimerkiksi Sanaston jäsenjärjestö Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto on kertonut, että kahden vuoden aikana heille osoitettu yleisavustus on lähes puolittunut.
”Kulttuuri ei ole pelkkää luksuspalvelua, turhanpäiväistä ajanvietettä. Se on mitä suurimmassa määrin ihmisoikeus, joka on täysin tinkimätöntä. Jos se viedään, mitä silloin enää jää jäljelle?” kysyi puheenvuorossaan kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.
Siitä mekin olemme huolissamme.
Niina Vettensola
Toiminnanjohtaja, Sanasto
Sanaston jäsenjärjestöjä ovat Finlands svenska författareförening, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto sekä Suomen tietokirjailijat. Kaikilta jäsenjärjestöiltämme tukea leikattiin osittain tai kokonaan. Hallituksen seuraava puoliväliriihi käydään huhtikuun lopussa.