Omakustannekirjailija, huomioi nämä asiat

Runo kuolinilmoitukseen – hanki lupa Sanastosta

Suomessa julkaistaan vuosittain yli 10.000 kirjanimikettä, ja kustantamoiden julkaisemat teokset ovat näistä vain osa. Moni tekijä päätyykin julkaisemaan teoksen omakustanteena. Tässä artikkelissa avaamme, mitä asioita omakustannekirjailijan on syytä ottaa huomioon.

Muista hankkia teoksellesi ISBN-tunnus

Jotta voit saada Sanaston kautta tekijänoikeuskorvauksia teostesi käytöstä, on teoksella oltava ISBN-tunnus. Lainauskorvaukset ja Celia-korvaukset kohdistetaan Sanaston järjestelmässä ISBN-tunnuksen perusteella.

ISBN-tunnuksen voi hakea ISBN-keskuksesta. Aiheesta löytyy lisätietoa Kansalliskirjaston sivuilta.

Muista hakea ISBN-tunnus erikseen kaikille kirjan julkaisumuodoille (esim. painettu kirja, e-kirja) sekä mahdollisille muutoksia sisältäville uusintapainoksille. ISBN-tunnus on haettava ennen kuin kirja painetaan.

Rekisteröidy Sanastoon

Jos et vielä ole Sanaston asiakas, muista rekisteröityä asiakkaaksi. Sanaston kautta saat esimerkiksi korvaukset teostesi kirjastolainaamisesta, jos teoksesi on lainattavissa yleisissä kirjastoissa tai korkeakoulukirjastoissa. Lainauskorvausta maksetaan, kun korvauksia on kertynyt vähintään 10 euroa.

Sanastoon rekisteröityminen onnistuu vaivattomasti verkkopankkitunnuksilla tunnistautumalla osoitteessa oma.sanasto.fi.

Lue lisää Sanaston asiakkuudesta täältä.

Lue lisää Sanaston tilittämistä tekijänoikeuskorvauksista täältä.

Julkaisetko esikoisteostasi? Sinun kannattaa tutustua Sanaston muistilistaan esikoiskirjailijoille ja -kääntäjille.

Toimita teoksesi vapaakappaleet Kansalliskirjastoon

Jotta teoksesi voidaan kuvailla Suomen kansallisbibliografia Fennicaan, pitää sinun toimittaa vapaakappaleet teoksestasi Kansalliskirjastoon. Vapaakappaleiden toimittaminen on kulttuuriaineistolakiin perustuva velvollisuus. 

Myös OmaSanasto-verkkopalvelu hyödyntää Fennica-tietokantaa teostietojen hakemiseen. Kun teostiedot löytyvät Fennicasta, on omien teosten ilmoittaminen OmaSanasto-palveluun vaivattomampaa.

Lue Kansalliskirjaston ohjeet vapaakappaleiden lähettämiseen täältä.

Tutustu tekijänoikeuksiin

Sinulla on tekijänoikeus teokseesi aivan samaan tapaan kuin tekijällä, jonka teoksen kustantamo on julkaissut. Tekijänoikeus syntyy teoksen luomishetkellä, ja se suojaa teoksen omaperäistä ilmaisumuotoa. Lue lisää tekijänoikeudesta Sanaston sivuilta.

Jos julkaiset teoksessasi muiden tekijöiden tekstikatkelmia tavalla, joka ei täytä sitaattioikeuden ehtoja, muista hakea lupa. Sanaston lupakaupasta on mahdollista hakea julkaisulupaa tekstikatkelmien ja yksittäisten runojen julkaisuun osana uutta teosta. Sanaston lupakauppa