Meta on käyttänyt laittomasti kirjoja tekoälymallin kouluttamiseen – miten toimia, jos oma teos löytyy listalta? 

Kirjapino, kuvituskuva

Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Meta on käyttänyt laittomasti ladattuja kirjoja tekoälymallinsa kouluttamiseen. Meta on käyttänyt tekoälyn kouluttamiseen laitonta piraattikirjastoa, josta löytyy myös lukuisten suomalaisten tekijöiden teoksia. Tässä jutussa Sanasto ohjeistaa, miten kannattaa toimia, jos oma teos löytyy mahdollisesti laittomasti käytettyjen listalta.  

Metan laittomasta kirjallisuuden käytöstä on parhaillaan vireillä oikeuskanne niin Yhdysvalloissa kuin Ranskassa. Meta on käyttänyt tekoälymallinsa kouluttamiseen laitonta LibGen-piraattikirjastoa, joka sisältää 7,5 miljoonaa kirjaa. The Atlantic-lehden mukaan tietokannassa on pääasiassa viimeisen 20 vuoden aikana julkaistuja teoksia.  

The Atlantic -lehti on julkaissut verkossa hakukoneen, jolla voi tarkistaa, mitä teoksia LibGen-piraattikirjastoon on tallennettu ja mitä on voitu käyttää laittomasti tekoälymallin kouluttamiseen. Ei ole kuitenkaan selvyyttä siitä, missä laajuudessa Meta on hyödyntänyt LibGenin sisältämiä teoksia. Suomalaisilta tekijöiltä löytyy listattuna teoksia sekä suomeksi että useille eri kielille käännettyinä. 

Miten toimia? 

  • Sanasto suosittelee kirjallisuuden tekijöitä ja edesmenneen tekijän oikeudenomistajia tarkistamaan, löytyykö omia teoksia hakukoneesta.  
  • Jos teoksiasi löytyy hakukoneesta, voit ilmoittaa siitä Sanastolle sähköpostitse [email protected]  
  • Sanasto kerää listaa edustamistaan tekijöistä, joiden teoksia löytyy hakukoneesta.  
  • Jos teoksiasi löytyy hakukoneesta, kannattaa listauksesta ottaa itselle kuvakaappaukset talteen todistusaineistoksi.  

The Atlantic -lehden hakukone (linkki avautuu uuteen välilehteen)

 Mitä Sanasto tekee? 

Tällä hetkellä seuraamme tilannetta ja oikeuskäsittelyjen etenemistä. Koostamme tietoja siitä, mitä edustamiemme tekijöiden teoksia on saatettu käyttää tekoälyn kouluttamiseen.  

Halutessasi voit ottaa yhteyttä Sanaston oikeusneuvontaan asiassa.  

Lisätietoa ajankohtaisesta tilanteesta voit lukea myös yhdysvaltalaisen kirjailijajärjestön The Authors Guildin sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).