Luovat laineilla keräsi päättäjät keskustelemaan leikkauksista ja kulttuuripoliittisesta selonteosta  

Sanasto oli tiistaina 11.6. mukana luovan työn tekijöiden ja yrittäjien yhteistyöverkosto Luovat ry:n järjestämällä Luovat laineilla -risteilyllä. Kansanedustajien ja luovan alan järjestöjen yhteisessä tapaamisessa keskusteltiin muun muassa siitä, miltä tulevaisuus näyttää luoville aloille syksyn budjettineuvotteluiden näkökulmasta ja minkälaisia toiveita kansanedustajilla on kulttuuripoliittisen selonteon suhteen.  

Puolueiden tervehdyksissä ja pohdinnoissa luodattiin luovien alojen tulevaisuuden näkymiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola ja keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska kertoivat puheenvuorossaan rehellisesti sen, että syksyn budjettineuvotteluiden näkökulmasta tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvinkin tummalta – kulttuuri ei ole suojassa leikkauksilta.

Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi vertasi puheessaan kulttuuripoliittista selontekoa pelikirjaan, jonka kirjaukset toteutetaan, vaikka ajat ovat haasteelliset. 

– Kulttuurialalla on ollut vaikeita aikoja ennenkin, tällä maalla on ollut vaikeita tilanteita ennenkin – niistä on päästy eteenpäin, aina on löydetty ratkaisuja. Uskon, että on kuitenkin mahdollisuuksia mennä eteenpäin. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus tunnistaa ja tunnustaa kulttuurialan kasvu- ja vientipotentiaalin. Ja näin myös pitää tapahtua. 

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen nosti taloudellisten ja työllistämisvaikutusten lisäksi esiin kulttuurin merkityksen myös henkiselle hyvinvoinnille ja resilienssille. 

– Turvallisuus on tällä hetkellä sanoista suurin. Kulttuurilla on valtava vaikutus henkiseen resilienssiiin. Se eheyttää ja yhdistää meitä.  

Kulttuuripoliittisen selonteon Kymäläinen toivoi olevan nimenomaan parlamentaarinen ja koko eduskunnan yhteisesti jakama näkemys kulttuurin tulevaisuudesta.  

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra kritisoi yhteiskunnan peruspilareiden eli kulttuurin, empatian ja sivistyksen rikkomista ja kantoi huolta mm. moniäänisyydestä ja alueellisesta yhdenvertaisuudesta. 

– Toiveena on, että selonteossa aidosti näkyisi meidän kulttuurin monipuolisuus, monikulttuurisuus, meidän moniäänisyys kulttuurikentällä. Ja tunnistettaisiin se, että kaikilla on oikeus päästä kulttuurin piiriin. On tehty leikkauksia aivan joka kohdassa, myös lasten kulttuurista on leikattu. 

Lisäksi Diarra nosti esiin sen, että freelancer-työ on huonosti tunnistettu työttömyysturvan uudistamisessa. Kasvua ei ole luvassa, jos työn teon tapoja ei tunnisteta paremmin. 

Luovat ry:n puheenjohtaja Laura Kuulasmaa kertasi omassa puheenvuorossaan päivänpolttavia huolia ja nimesi budjettileikkauksia, jotka luovia aloja uhkaavat. Samalla hän summasi puheessaan Luovat laineilla -risteilyn tunnelmat.

– Vaikka kaikki uutiset eivät olleet vain positiivisia, kuulostaa siltä, että tässä laivassa on ymmärretty kulttuurin merkitys niin yhteiskunnalle kuin taloudelle. 

Illan juonsi lavarunoilija Harri Hertell ja risteilyn musiikista vastasi laulaja-lauluntekijä F eli Fanni Sjöholm. Kysymykseen siitä, mitä nuori tekijä haluaisi päättäjille kertoa, F vastasi napakasti: Pitää olla valmis laittamaan myös rahaa, jos halutaan voittoja. Kenenkään selkänahasta kasvua ei voi repiä.

Sanasto on yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa lausunut kulttuuripoliittisesta selonteosta ja listannut toimenpide-ehdotuksia kirja-alan tilanteen vahvistamiseksi. Pääset lukemaan niistä tarkemmin tästä linkistä.