Lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta OKM:n hallinnonalan virastouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Kuvituskuva, kirjapino, mittatikku

Tämä artikkeli on tiivistelmä Sanaston lausunnosta, joka on annettu lausuntopalvelun kautta. Voit lukea lausunnon kokonaisuudessaan tiivistelmän päätteeksi löytyvästä linkistä.

Sanaston pääviestit

  • Laissa lukemisesteisten kirjastopalveluista tulisi viitata myös tekijänoikeuslain 17 b §:ssä säädettyyn tekijöiden oikeuteen saada korvaus teoksen kappaleen valmistamisesta.
  • Kansallisarkisto ei viraston nimenä kuvaa riittävän selkeästi ja ymmärrettävästi viraston tehtäviä, joihin kuuluvat Saavutettavuuskirjasto Celian ja Varastokirjaston kirjastopalvelut. Viraston nimessä olisi toivottavaa näkyä sana ”kirjasto”.
  • Kaikilla pitää olla yhdenvertainen pääsy kirjallisen kulttuurin pariin. Palveluiden löydettävyys ja niiden jatkuvuuden turvaaminen ovat erityisen tärkeä asia lukemisesteisten kirjastopalveluiden osalta, sillä asiakkaiden joukossa on paljon erityistä tukea tarvitsevia sekä lapsia ja nuoria. Kannatamme muutosehdotusta, jonka mukaan lakiin Kansallisarkistosta lisätään organisaatiota koskeva kohta siitä, että virastossa toimii Saavutettavuuskirjasto Celia -niminen toimintayksikkö.
  • Toimialaan liittyvän asiantuntemuksen riittäväksi varmistamiseksi Kulttuurivirastoon perustettavan taide- ja kulttuurineuvoston jäsenmäärän tulisi olla ehdotettua suurempi. Sanasto kannattaa myös vertaisarviointiperiaatteen ja taiteilijoiden toimeentuloedellytysten edistämisen kirjaamista viraston toimintaa koskevaan lakiin.

Lukemisesteisten kirjastopalveluiden ja yhdenvertaisuuden turvaaminen

Kaikilla pitää olla pääsy kirjallisen kulttuurin pariin. Sanasto tukee Saavutettavuuskirjasto Celian esitystä sen asemasta itsenäisenä toimintayksikkönä viraston sisällä, ja ehdottaa, että lukemisesteisten kulttuuristen oikeuksien turvaamiseksi tämä kirjataan myös lakiin.

Kansallisarkiston ja Celian perustehtävät ja palveluita käyttävien henkilöasiakkaiden ryhmät eroavat toisistaan merkittävästi: Kansallisarkisto on kulttuuriperintöä säilyttävä arkisto, Celia puolestaan kirjasto, joka valmistaa, tuottaa ja välittää kirjallisuutta ja oppimateriaaleja saavutettavassa muodossa ja toimii saavutettavan julkaisemisen asiantuntijana.

Virastojen yhdistyessä on suuri riski, että lukemisesteisten yhdenvertaisuus yhteiskunnassa ja mahdollisuudet kirjalliseen kulttuuriin ja oppimiseen heikentyvät. Hallituksen esityksen mukaisesti myös muissa virastoissa toimii jatkossakin sisäisiä osastoja ja toimintayksikköjä (mm. Kotimaisten kielten keskus ja Suomenlinnan hoitokunta). Ehdotamme, että lakiin Kansallisarkistosta lisätään organisaatiosta koskeva kohta siitä, että virastossa toimii Saavutettavuuskirjasto Celia -niminen toimintayksikkö.

Samalla Sanasto haluaa muistuttaa, että lukemisesteisten kirjastopalveluita koskevassa laissa tulisi valtuutettuja yhteisöjä koskevien oikeuksien ja velvollisuuksien yhteydessä viitata lisäksi saavutettavan kirjallisuuden käytöstä teosten tekijöille maksettaviin korvauksiin.

Kulttuurivirasto: taide- ja kulttuurineuvoston kokoonpanosta ja sitä koskevasta tehtävästä

Hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan uuteen Kulttuurivirastoon perustettavaksi taide- ja kulttuurineuvostoa. Lain tasolla taide- ja kulttuurineuvostolle siirtyy paljon valtaa, ja neuvoston roolista muodostuu taidepoliittisesti merkittävä. Sanasto ehdottaa, että 1) toimialaan liittyvän asiantuntemuksen varmistamiseksi taide- ja kulttuurineuvoston jäsenmäärä olisi ehdotettua suurempi ja 2) neuvoston jäsenten valinnassa otettaisiin kattavasti huomioon eri taiteidenalojen sekä taiteentekemisen edustajat.

Lisäksi taide- ja kulttuurineuvoston tehtävää kuvaavan 4 §:ään tulisi kirjata periaate, jonka mukaan neuvosto päättää valtion taideapurahoista, muista taiteilijoille ja taiteilijaryhmille myönnettävistä apurahoista sekä taidepalkinnoista vertaisarvioiniin perustuen.

Kannatamme myös lämpimästi sitä, että taitelijoiden toimeentuloedellytysten edistäminen olisi jatkossakin uuden viraston toimintaa koskevaan lakiin kirjattu tehtävä.

Sanaston lausuntoja voit lukea Julkaisut-sivullamme. Tämä artikkeli oli tiivistelmä lausunnostamme, jonka voit lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä.