Suomessa tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto ovat mukana ISNI-projektissa, jonka myötä tekijänoikeusjärjestöjen edustamille oikeudenhaltijoille hankitaan kansainväliset tekijätunnukset. Projektia koordinoi Kansalliskirjasto.
Sanaston asiakkaille haetaan ISNI-tunnukset tämän vuoden aikana. Tässä artikkelissa kertaamme, mikä ISNI-tunnus on, mitä sillä tehdään ja miten se hyödyttää tekijöitä.
Mikä on ISNI-tunnus?
ISNI-tunnuksen (International Standard Name Identifier) avulla pystytään identifioimaan globaalisti ja pysyvästi henkilöiden ja yhteisöjen julkiset identiteetit. Jos henkilö julkaisee teoksia sekä omalla nimellään että taiteilijanimellään, molemmat ovat julkisia identiteettejä ja saavat oman ISNI-tunnuksen.
Tunnuksen avulla on mahdollista koota yhteen saman henkilön tai yhteisön nimen variaatiot ja nimen eri muodot (esimerkiksi toisistaan poikkeavat translitteraatiot). Tunnisteen avulla voidaan myös erottaa samannimiset henkilöt ja yhteisöt toisistaan.
ISNI-tunnus kuuluu samaan tunnisteperheeseen kuin esimerkiksi ISBN-tunnus. Siinä missä ISBN-tunnuksen avulla yksilöidään kirjoja, ISNI-tunnuksen avulla pystytään yksiselitteisesti identifioimaan esimerkiksi kirjaan liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä.
ISNI-standardia ja sen käyttöä hallinnoi kansainvälinen ISNI-keskus. Suomessa ISNI-tunnuksen rekisteröintitoimistona toimii Kansalliskirjasto.
Missä ISNIä käytetään?
ISNI-tunnusta käytetään tekijätietokannoissa. Tunnisteen avulla on mahdollista erottaa toisistaan samannimiset henkilöt tai yhteisöt. Tunnusta hyödyntävät esimerkiksi monet kansalliskirjastot. Käyttö on yleistymässä myös kustantajien keskuudessa.
Mitä hyötyä ISNIstä on?
Tunnisteen avulla voidaan tunnistaa oikeat teoksiin liittyvät henkilöt (esimerkiksi kirjailijoita, kääntäjiä, kustantajia, säveltäjiä), jotka liittyvät tieteelliseen tai taiteelliseen aineistoon. ISNI kokoaa yhteen samaan toimijaan liittyvät nimen variaatiot ja muuttuneet nimenmuodot. Samalla tekijöihin liittyvä metadatan laatu paranee ja yhdenmukaistuu.
ISNI-tunnisteen avulla voidaan erottaa samat tai samankaltaiset nimet toisistaan ilman henkilötietojen käsittelyä. Tunnus takaa myös entistä paremmat mahdollisuudet luovien alojen tekijöiden tunnistamiseen erityisesti kansainvälisissä yhteyksissä.
Kuka voi saada ISNI-tunnuksen?
Tunnus voidaan antaa kaikille luovaa tai tieteellistä työtä tekeville henkilöille tai tahoille.
Miten saan ISNI-tunnuksen?
Sanasto hakee ISNI-tunnukset omille asiakkailleen vuoden 2024 aikana.
Lue lisää:
ISNI-tietopaketti.
Lisätietoja ISNI-projektista Kansalliskirjaston sivuilta.