Elämää Sanastossa: Uurastusta sivistyksen eteen

Sanaston tilityspäällikkö Pentti Nieminen

Millaisia työtehtäviä tilityspäällikön tittelin taakse kätkeytyy? Miten tekijänoikeuskorvaukset päätyvät kirjallisuuden tekijöille? Entä miksi teosluettelo kannattaa pitää ajan tasalla? Elämää Sanastossa -juttusarjassa esittelemme nyt tilityspäällikkö Pentti Niemisen.

Sanaston tilitystiimissä ahertaa neljä asiantuntijaa, jotka pitävät huolen tekijänoikeuskorvauksien kulkeutumisesta oikeille tekijöille. Tilityspäällikkönä Pentin vastuulla on huolehtia korvausten keräämisestä ja tilitysten jouhevuudesta.

– Vastaan siitä, että tilitykset sujuvat ja että niitä myös kehitetään jatkuvasti, vuodesta 2013 Sanastossa työskennellyt Pentti sanoo.

Tilitys voidaan karkeistaen jakaa kolmeen osaan: tekijänoikeuskorvausten keräämiseen, korvausten maksamiseen sekä asiakashankintaan. Asiakashankinnalla tavoitellaan niitä tekijöitä, joille on odottamassa kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia.

– Soitamme ja kerromme, että hei, meillä olisi sinulle kuuluvaa rahaa, Pentti havainnollistaa.

Tuntuu, että työlläni todella on merkitystä. Saan edistää sivistystä ja auttaa kirjallisuuden tekijöitä.

Sanastossa kaikki saavat tehdä kaikkea oman osaamisensa puitteissa. Siksi Pentinkin päivät pitävät sisällään Excelin nakuttelun lisäksi muun muassa juridisia ja viestinnällisiä tehtäviä.

– Tuntuu, että työlläni todella on merkitystä. Saan edistää sivistystä ja auttaa kirjallisuuden tekijöitä, Pentti iloitsee.

Tilityspapereita ja futisnovelleja

Monipuolisuus on sekä työn suola että sen haaste. Yli 10 000 asiakkaan korvauksista huolehtiminen vaatii tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä.

– Upeimpia hetkiä on, kun tilitys on tehty ja kaikki on sujunut hyvin. Samoin uusi asiakas on aina voitto, Pentti kertoo.

Pentillä on näppinsä pelissä myös oma.sanasto.fi-verkkopalvelun kehittämisessä. Uutukaisessa versiossa tekijälle tulee esimerkiksi mahdollisuus nähdä tilityslaskelmansa sähköisesti ja kuinka paljon omia teoksia on kirjastoissa lainattu.

– Kun teosluettelon pitää ajan tasalla, näkee kirjallisuuden tekijä palvelusta kätevästi tuotantonsa, Pentti kuvailee.

Työpöydällään Pentillä on vino pino tilityspapereita. Mitä muuta hän ehtii lukea?

–  Juuri nyt luvun alla on lempikirjani, jalkapalloaiheisia novelleja sisältävä Jukka Pakkasen San Siron uneksija. Luin teoksen ensi kertaa yhdeksänvuotiaana ja siitä lähtien olen lukenut sen kerran vuodessa, Pentti kertoo.

Suurin osa lainauskorvauksia

Viime vuonna Sanasto tilitti 8 580:lle kirjallisuuden tekijälle tekijänoikeuskorvauksia yhteensä yli 9,5 miljoonaa euroa. Asiakkaista 84 % sai tilityksiä Sanastolta vuoden aikana.

Valtaosa Sanaston tilittämistä korvauksista on lainauskorvauksia. Lainauskorvausta maksetaan teosten kirjastolainaamisesta, ja korvausta kertyy kaikista lainatuista fyysisistä teoskappaleista, joilla on ISBN-numero.

– Lainauskorvausten lisäksi keräämme korvauksia muun muassa kirjallisuuden julkisesta esittämisestä, johon voi hankkia luvat Sanaston Lupakaupasta, Pentti kertoo.

Lainauskorvaukset maksetaan kirjastoista koostettavien lainaustietojen perusteella. Sanaston lainaustieto-otanta kattaa nykyisin lähes sata prosenttia Suomen kirjastolainoista.

– Lainaustiedot kerätään vuosittain yleisistä kirjastoista ja korkeakoulukirjastoista. Tietojen koostamisessa ja käsittelyssä riittääkin työsarkaa, Pentti sanoo.

Teosluettelo ajan tasalle

Seuraavan kerran lainauskorvauksia ja muita tekijänoikeuskorvauksia maksetaan 5.6.2019. Kesäkuun tilityksessä maksetaan täydennystilityksinä lainauskorvauksia vuosien 2014—2017 lainoista. Lisäksi tilityksessä maksetaan ensimmäisen kerran korvauksia viime vuoden Celia-omakirjalainoista.

Korvausten saamiseksi on ensiarvoisen tärkeää lisätä teosluettelolle kaikki teokset ja niiden eri painokset.

– Teosluettelo kannattaa pitää ajan tasalla, koska korvauksia voidaan maksaa vain teostietoihin lisätyistä teoksista, Pentti tiivistää.

Teosluettelo kannattaa pitää ajan tasalla, koska korvauksia voidaan maksaa vain teostietoihin lisätyistä teoksista.

Muista tarkistaa kesäkuun tilitystä varten oma.sanasto.fi-verkkopalvelusta seuraavat asiat viimeistään 3.5.2019.

1. Teosluettelo. Lisää teostietoihin kaikki kirjoittamasi tai kääntämäsi teokset ja niiden eri painokset. Tarkista, että teosluetteloon on täydennetty myös tekijämäärä ja -rooli. Katso ohjeet teosluettelon täydentämiseen.

2. Verokortti. Tarkista, että palveluun kirjattu veroprosentti on oikea. Jos haluat muuttaa veroprosenttiasi, voit lähettää verokortin Sanastoon sähköpostitse tai postitse. Verokortti pitää olla toimitettuna meille 3.5. mennessä.

3. Yhteystiedot. Katso, että yhteys- ja pankkitietosi ovat ajan tasalla.

Arvioita mahdollisista korvaussummista voi tiedustella Sanaston asiakaspalvelusta.

Yhteystiedot

Sanaston asiakaspalvelu neuvoo sähköpostitse ja puhelimitse:

[email protected], puh. +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15)