ISNI-projektin toinen vaihe käynnistyy

Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-hankkeen ensimmäisen vaiheen tavoitteet on saavutettu. Seuraavaksi keskitytään järjestelmien rajapintojen kehittämiseen ja jatkuvien prosessien vakiinnuttamiseen.

Vuoden 2022 alkupuolella käynnistetty tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projekti päättyi kesäkuussa 2024. Projektin aikana hankittiin ISNI-tunnukset tekijänoikeusjärjestöjen edustamille luovan alan tekijöille. ISNI (International Standard Name Identifier) on maailmanlaajuisesti käytetty tekijätunniste, jolla voidaan yksiselitteisesti identifioida mihin tahansa luovaan teokseen liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä. ISNI toimii yli toimialarajojen – ei ole väliä, onko tekijä kirjailija, kuvataiteilija tai muusikko, kunhan hänestä kertovan metatiedon perusteella hänet voidaan erottaa toisista samannimisistä tekijöistä. 

Projektin aikana: 

  • pohjustettiin seuraavaa vaihetta, jossa keskitytään jatkuvien ISNI-lähetysten automatisointiin 
  • hankittiin ISNI-tunnuksia luovan alan tekijöille 
  • parannettiin tekijänoikeusjärjestöjen oikeudenhaltioiden metadataa 
  • julkaistiinselvitys ISNIn hyödyistä tekijänoikeusjärjestöjen näkökulmasta 
  • tehtiin ISNIstä ja sen hyödyistä kertova animaatio 
  • laadittiin loppuraportti

ISNI-tunnuksia on hankittu kattavasti eri luovilla aloilla vaikuttaville toimijoille. Tällä hetkellä Gramexilla on vähän yli 45 000, Teostolla noin 36 000, Kopiostolla lähes 12 000, Sanastolla lähes 17 000 ja Kuvastolla lähes 3 000 ISNI-tunnusta. Yksittäisiä tunnuksia on hankittu noin 85 000. ISNIen hankkimisen lisäksi projektin aikana tekijänoikeusjärjestöjen tietohallintajärjestelmissä olevia tietoja tekijöistä on yhtenäistetty ja täydennetty. 

Lisäksi yhtenä projektin tavoitteena oli selvittää, mitä hyötyä ISNI-tunnuksesta on suomalaisissa tekijänoikeusjärjestöissä ja millä tavalla tunnus edistää teos- ja tekijätietoihin perustuvien palveluiden ja toimintakäytäntöjen kehittämistä alalla. Selvitys Kun pelkkä nimi ei riitä julkaistiin maaliskuussa 2024.

Uunituoreessa loppuraportissa kuvataan ISNI-projektin etenemistä ja tuloksia tarkemmin. Loppuraportti julkaistu suomeksi ja englanniksi.

Projektissa on viestitty tehokkaasti osapuolien kesken, mutta myös tuotettu materiaalia hyödynnettäväksi järjestöjen asiakas- ja sidosryhmäviestintää varten. Projekti on laatinut mm. tekstejä ja kuvia kaikkien osapuolien käyttöön, jotta viestintä olisi yhtenäinen useista viestintätahoista ja näkökulmista huolimatta. Viestinnässä on hyödynnetty verkkosivuja, sosiaalista mediaa, asiakaskirjeitä ja -lehtiä. Osana viestintää tuotettiin laajaa levitystä varten animaatio, jossa kerrotaan ISNI-tunnuksesta, sen hyödyistä ja ISNI-toiminnasta. Animaation on toteuttanut Mikko Kekkonen ja se on julkaistu Kansalliskirjaston YouTube-kanavalla


Työ jatkuu tekijänoikeusjärjestöjen toisessa ISNI-projektissa (1/2024–8/2025), jonka keskeisiin tavoitteisiin kuuluvat jatkuvan tiedonvaihdon prosessin kehittäminen ja monipuolisen ja tehokkaan rajapinnan luominen Kansalliskirjaston ISNI-palveluun. Toinen hanke jatkuu elokuun 2025 asti.  

Projekti toteutettiin opetus‑ ja kulttuuriministeriön avustuksella. Kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuki on tarkoitettu tekijänoikeusjärjestöille kulttuuri‑ ja luovien palveluiden sekä tuotanto‑ ja toimintamallien uudistamisen ja digitalisaation edistämiseen.  

Lue lisää:

ISNI-projektin sivut (Kansalliskirjasto)
Tietopaketti ISNIstä
Lisätietoja kulttuuri – ja luovien alojen rakennetuesta (okm)

ISNI-hankkeessa ovat mukana tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto. Kansalliskirjasto koordinoi projektia kansallisen ISNI-rekisteröintitoimiston roolissa.